Geloven in diversiteit

‘Alleen zijn geeft mij de kans om rust te ervaren‘

irene
Irene Welle

Irene Welle, voor velen van ons een bekend gezicht in de Ontmoetingskerk, woont al vanaf haar jeugd in Dukenburg. Nadat ze tien jaar had gewerkt in Maastricht, keerde ze om gezondheidsredenen terug naar Nijmegen. Zoals ze zelf lachend vertelde, kwam ze hier te wonen in de Meijhorst op de 8ste verdieping en daar voelde ze zich in de 7de hemel. Met haar spreek ik over “de kracht van alleen zijn”.

Irene is opgegroeid met het katholieke geloof. Als tiener was ze acoliet in haar vroegere parochie. Vanaf het moment dat ze vaker de Ontmoetingskerk bezocht, merkte ze het grote verschil met andere kerken. Vooral de overwegingen ervoer ze als erg inspirerend. Irene was zelf jarenlang actief in de woensdagochtendgroep die de vieringen op woensdag om 9.00 uur verzorgt.

Alleen zijn als positieve ervaring

Als je wilt praten over het thema “alleen zijn”, ligt het voor de hand om dat met iemand te doen die zelf alleen woont. Irene woont weliswaar alleen, maar geeft aan dat ze daarin geen uitzondering is. ‘Tegenwoordig leven veel jonge mensen alleen en ook veel ouderen die hun partner hebben verloren. Mensen die wel samenwonen vinden het ook prettig om af en toe alleen te zijn. Soms heb je dat echt even nodig.’
Alleen zijn wordt vaak direct in verband gebracht met eenzaamheid en heeft dus een negatieve klank. Maar Irene denk daarbij veel eerder aan de kans om rust te ervaren, om op te laden, om te herbronnen en om na te denken.
Zo geeft zij veel meer een contemplatieve invulling aan het alleen zijn. Het geloof speelt daarbij een grote rol en geeft haar veel steun. ‘God is er, altijd, waar ik ga of sta. God geeft mij kracht, houdt van mij en wijst mij de weg: naar mensen die iets voor mij betekenen of voor wie ik iets kan betekenen.’

Ontmoetingskerk als centrale plek

Irene voelt zich zeer verbonden met de Ontmoetingskerk, met de mensen die hier komen en met wat ze hier ontvangt. ‘Ik vond het heel fijn dat de kerk regelmatig open was in de tijd dat er geen kerkdiensten waren. Iedere week ging ik even langs. Om een kaarsje op te steken en een praatje te maken met wie er op dat moment was.’
Woensdag 5 augustus bezocht ze de tuinmiddag met het gelijknamige thema: “de kracht van alleen zijn”, begeleid door Wim Koopmans. Het was een bijzondere middag en Irene heeft het boekje bij zich met daarin een toepasselijk gedicht van Toon Hermans.

De waarde van vriendschap

Irene heeft veel contacten en zet zich erg in voor haar medemensen. Ze heeft allerlei mensen leren kennen met een andere achtergrond, cultuur en religie en daar waar ze kan biedt ze hen graag de helpende hand. In het delen van de maaltijd, samen met deze vrienden, kan ze ook een sacrale dimensie ervaren. ‘Deze vriendschappen zijn voor mij heel waardevol en dat is wederzijds.’
Veel van Irene’s tijd wordt in beslag genomen door de mantelzorg voor haar hoogbejaarde ouders. Dat maakt het soms lastig om een balans te vinden tussen zorg, activiteiten en ontspanning.
Dit brengt het gesprek op oud worden en alleen zijn. Ik vraag Irene hoe ze daar zelf denkt over denkt. ‘Daar maak ik me helemaal geen zorgen over’ is haar antwoord. Door haar verbondenheid met de mensen om haar heen en met God heeft ze vertrouwen in de toekomst. Zoals zij de zorg op zich neemt voor en zich bekommert om anderen, zo zal er straks zeker ook iemand zijn die voor haar zorgt en haar helpt.

‘Probeer samen iets te doen’

Als laatste heeft Irene ons nog wat mee te geven. Voor als wij alleen zijn en zoeken naar kracht.
Zeg ‘dag’ als je iemand tegenkomt en probeer met anderen samen iets te doen. Ja, je moet het wel zelf doen, zelf initiatief nemen en er op uit gaan of de telefoon pakken. Maar durf vooral te vragen als je hulp nodig hebt. En ook kun je altijd je vragen in gebed brengen en delen met God.

Marloes Bruckwilder

God is er, altijd, waar ik ga of sta.
God geeft mij kracht, houdt van mij en wijst mij de weg ...

Toon Hermans: Eenzaam

eenzaam

1-8 oktober

Week van de ontmoeting

week

In tijden van Corona is ontmoeten niet meer zo vanzelfsprekend. Daarom organiseert de projectgroep Elkaar ontmoeten coronaproof ‘expedities’ waarin mensen samen kunnen ontdekken wat er te doen is rond eten, wandelen, sport en cultuur.
Zaterdagmiddag 3 oktober is er in het wijkcentrum een informatiemarkt en inschrijving.

Meer info: dedukenburger.nl

Thema avond

De kracht van alleen zijn

Begeleiding Trees Versteegen en Wim Koopmans. Donderdagavond 8 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in de Ontmoetingskerk.

Meer info: hartvoordukenburgers.nl

Pag. 4