v-6.jpg
Lezingen: Jes. 25:6-10a; Mt. 22:1-14

confetti“De wereld heeft een feest nodig”, zo dacht de koning. “De mensen hunkeren naar geluk. Ze verlangen naar iets goeds. Ze hebben verdriet, ze moeten getroost worden. Ze moeten lekker kunnen eten en drinken. Er zal genoeg zijn voor iedereen. Ik deel van alle rijkdom die ik heb. Jong en oud, vrienden en vijanden, ze zullen plezier hebben met elkaar. Ze delen hun lief en hun leed. Het zal een mooi feest zijn.” En gelukkig was daar zijn zoon, die zijn bruiloft wilde vieren.
Dus nodigde hij veel mensen uit: wil je meedoen met dit feest? Wil je delen in het goede wat ik te bieden heb? Wil je andere mensen ontmoeten?
Maar de mensen hadden geen zin en geen tijd. “Nee, ik moet gauw weg, naar eigen huis en haard. Ik heb geen tijd voor anderen. Nee, ik moet terug naar mijn werk, geld verdienen, ik moet gamen, ik moet mijn smartphone bijhouden, ik moet ... ik heb geen tijd voor plezier. Houd nu toch eens op met zeuren, ik wil je mooie feest helemaal niet hebben.”

Zou de koning niet weten dat we een coronavirus hebben. Dat we helemaal niet mogen feesten? Dat er dan Boa's langs kunnen komen die het feest afgelasten? Zou de koning niet weten dat er bijna niks te vieren valt …

Of toch wel? Misschien valt er wel iets te vieren, ook al staan er geen vette spijzen op tafel, en rijpe wijnen. Schuilt het feest niet in die lichamelijke samenkomst, maar kunnen we een ander feest vieren met elkaar …?

Al een aantal weken horen we Matteüs vertellen hoe God en hij de wereld willen veranderen in een koninkrijk, een paradijs van de schepping, en hoe de mensen die dat zouden kunnen doen het niet doen. Hoe hij de mensen die hij uitnodigt om mee te doen, om gast te zijn, zich verweren, het niet willen, niet zien dat het nodig is.
Jezus probeert ons met de woorden te verlokken om mee te doen aan zijn feest. Want het zal een feest zijn! Zo zegt ook Jesaja: “Dit is onze God op wie wij hoopten. Hij heeft me gered. Ik kan op hem vertrouwen. Hij beschermt me, deze koning.”

De koning stuurt zijn dienaren de straat op. Iedereen die wil, mag komen in zijn mooie wereld. De mensen uit de wijken en de straten, zij zijn welkom bij het goede leven van God. Zoals we dit weekend tonen. De regenboogvlag gaat uit. Die wappert voor de veelkleurigheid van mensen, zo verschillend als we zijn in de seksuele voorkeur en afkomst. Allemaal welkom bij het feest van God. We begrijpen misschien niet alle vormen van seksualiteit en veelkleurigheid, maar we geloven dat op het feest van God iedereen welkom is, en niet alleen de vaste gasten, maar ieder die wil komen …

Zo is het nog een mooi verhaal. Het verhaal kent echter een gewelddadige ommekeer. Er is een gast die geen bruiloftskleed draagt als hij naar het feest komt. Hij wordt naar buiten geworpen, uitgestoten.
Dat eindje heeft in de geschiedenis zuinige trekjes gehad: “Altijd netjes gekleed naar de kerk. Alleen mensen die er piekfijn uitzien, mogen voor God verschijnen.” En hoe fijn het ook is om mooie mensen om je heen te zien, het gaat hier niet over H&M, Armani, Nike. Soms denken mensen dat je je zo moet kleden om erbij te horen, maar om die modieuze uitsluiting gaat het volgens mij niet.

Waar God en Jezus ons om vragen is, als we deel willen hebben aan zijn goede leven, dat we dat met aandacht doen. Dat we ons bewust zijn dat we deel zijn van dat feest. Dat je niet spreekwoordelijk met je handen in je zakken onverschillig binnen komt stappen, maar nieuwsgierig ben, open en aandachtig bent voor wie en wat er in dat veelkleurige koninkrijk aanwezig is.

De gelijkenissen van Jezus houden ons altijd een spiegel voor. De spiegel van vandaag kan ons doen vragen: Hoor ik bij de mensen die al waren uitgenodigd, die al hadden gehoord wat God met ons wilde en toen toch zeiden: nee, dank je wel, ik moet naar huis, ik ga naar mijn eigen zaken? Hoor ik bij de mensen die de boodschappers vermoordden? “Blijf uit de buurt met je mooie woorden. Ik wil ze niet hebben.” Liep ik op straat en werd ik toevallig opgepikt door God, waardoor ik mee kon doen aan zijn feest? Hoe kwam ik binnen? Wist ik dat ik naast mensen zou komen zitten wiens en wier levensstijl mij misschien wel vreemd zijn, maar die wel horen bij de feestelijke veelkleurigheid van God. Was ik me ervan bewust dat er van me verwacht werd dat ik openstond voor God? Dat ik vrede sloot met mensen die onrustig leven in mijn hart?

“De wereld heeft een feest nodig”, zo dacht de koning. En hij had gelijk. De mensen hunkeren naar geluk. We hebben een wereldfeest nodig, van broeders en van zusters, en alle soorten mensen die God geschapen heeft. Een feest waar we met aandacht naar toegaan, wie we zijn, wat we ook meedragen in ons leven en in ons hart. Een feest van God, van liefde en gerechtigheid, van vrolijkheid en troost.

Bent u er ook, op de het feest van God, met je mooiste aandachtige kleding? Welkom!

De Ontmoetingskerk   Meijhorst 7033  •  6537 EP  Nijmegen   024-344 14 46  ( secretariaat )