Voorjaar in de Ontmoetingstuin

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Eens droomde ik van een vrolijke tuin bij de kerk. En zie, blijkbaar kunnen dromen uitkomen.

Met Pasen was daar een heus begin. Kwetsbare en kleine planten, die in de weken daarna goed zijn gaan wortelen. Het groeit en bloeit weelderig. Wat wil je ook met dit heerlijke warme voorjaar. Een lente die voelt als zomer. De schaduw van de oude eik is aangenaam.
Ondertussen wordt er nog hard gewerkt om de tuin, de paden en de terrassen in orde te maken. Dan is de basis gelegd voor de officiële opening tijdens ‘Dit is Dukenburg’. We hopen dat velen de weg naar de tuin vinden om te genieten van de bloemen en om elkaar te ontmoeten voor een praatje onder de eik.

Veel hulptroepen

Van dit resultaat had ik eerlijk gezegd ook weer niet durven dromen, op zo’n korte termijn. Vorig jaar begonnen we met een klein groepje voorzichtig met het verzamelen van ideeën en wensen. Met de winter voor de deur hadden we tijd om voor te bereiden, een tekening te maken en op zoek te gaan naar hulp. De gemeente Nijmegen steunde in elk geval het idee om het stukje openbaar groen te herinrichten. En vervolgens vonden we allerlei andere hulptroepen of ze dienden zich spontaan aan. Mensen, instellingen, bedrijven, teveel om hier op te noemen. Het plan voor een tuin bij de Ontmoetingskerk viel in goede aarde, heeft wortel geschoten en komt tot wasdom!

Werkenderwijs

In een tuin is altijd werk. Zo groeit niet alleen de aanplant, ook het “onkruid” steekt de kop op. Hoe kan het ook anders. Hoewel sommigen zeggen: “onkruid bestaat niet”, of “onkruid is ook kruid”, zijn we niet blij met ongewenste indringers als zevenblad, paardenbloemen en brandnetels.  Maar ook het vergeet-mij-nietje heeft zijn plek opgeëist. Een symbolisch bloempje. En dat bracht ons op het idee van een herdenkingsboog in de tuin, een pergola met namen van en herinneringen aan wie we niet willen vergeten. Vooralsnog is het een droom, maar wie weet ... Zoals de planten groeien, groeien onze plannen en ideeën. En het aantal helpende handen. Mensen en organisaties die praktisch of financieel het tuinplan steunen.
Het doet me sterk denken aan hoe de Ontmoetingskerk is gegroeid in de wijk. Een klein groepje begint en anderen gaan meedoen en sluiten zich aan. Om plannen en ideeën wortel te laten schieten in de Ontmoetingskerk en in de wijk is het nodig om de aarde te bewerken, de grond los te woelen, te zaaien en te oogsten.

Uit Ontmoeten nr. 2 30 mei 2018