Beelduitzending

Viering mee- of terug­kijken via ons YouTube kanaal.

Pastoraal ontmoeten

jitsi meetDigitaal, maandag om 10.30 uur. Klik op blauw balkje en doe mee.

Aanmelden vieringen

H3EHoe aan te melden voor de vieringen en nieuwe corona-maatregelen.

Kerkradio & video

kerkomroep

Viering live of uit archief kijken of luisteren.

Info Coronavirus

corona

Berichtgeving omtrent het Corona­virus en ONLINE vieringen.

Bemoediging

bemoediging

Pagina met teksten, tekeningen en foto's ter bemoediging in Coronatijd.

Goede week

Er is een cirkel. In het midden staat een vrouw. Er omheen staat een menigte. Er zijn schriftgeleerden en farizeeen. En ook het hele volk staat er omheen. En dan is er Jezus. Er zijn drie soorten hoofdrolspelers.

Stel je voor, je bent die vrouw. die staat in een cirkel, je hebt iets verkeerds gedaan. De mensen isoleren en en bedreigen je. Je zult gestraft worden. Op zich is het al een straf dat je daar staat. Alleen, blootgesteld aan het oordeel van de menigte en jezelf. Het is vernederend. Alle ogen zijn op jou gericht. Je schaamt je misschien.

Dan klinken de beschuldigingen van de andere hoofdrolspeler: de mensen. De vrouw is op overspel betrapt. Ze weten het zo goed. Hoe weten die mensen dat? En was er dan een (1) mens, of waren er twee mensen? En wie heeft het gezien? Zij weten precies wat de straf is voor die zonde.

Er is een vrouw in een cirkel, blootgesteld aan beschuldigingen van een menigte. Dan is er Jezus.
Jezus bukt. Hij bukt en schrijft met zijn vinger iets in de aarde. Ziet u het voor zich? Jezus bukt. Hij haalt de aandacht naar beneden. Weg van de vrouw.

Dan richt hij zich op en vraagt: zijn jullie zonder zonden? En weer verplaatst hij de aandacht van de vrouw die daar staat, naar de menigte om haar heen. Hij verlegt letterlijk de aandacht: van die ene die beschuldigd wordt en in haar eentje staat, naar de handelwijze van iedereen. De mensen die gekomen waren om van hem te leren. Zij verdwijnen een voor een. De beschuldigende cirkel is opgeheven. Ze kwamen om te leren en hebben geleerd, al hadden ze misschien graag iets anders gehoord.
Als Jezus en de vrouw dan alleen zijn bukt hij zich weer en schrijft. Dan concludeert hij samen met de vrouw, dat ze niet veroordeeld is en kan gaan, om niet meer te zondigen.

De rollen, we kennen ze alle drie. En alle drie leren ons iets over boete en vergeving.
Soms maak je fouten, ernstige fouten, en worden die zichtbaar voor de buitenwereld, de naasten, je dierbaren, je collega's. Dan schaam je je. Daar sta je dan, alleen, in die crikel van beschuldiging. Je weet het best, er lijkt geen uitweg uit die fout. Het evangelie leert ons, dat je dat misschien wel hebt gedaan, maar je staat daar niet alleen. Anderen zijn ook niet zonder fouten.

En soms ben ik de menigte. Weet ik foutloos anderen te beschuldigen van hun fouten, weet precies welke harde straf erbij hoort. Beledigt iemand? Negeer haar! Vergokt iemand zijn geld en is arm, eigen schuld. Teveel geld uitgegeven aan kleding? Tja, dan maar even niet. Grote mond gehad? Je beledigd voelen. Onterecht een verblijfsvergunning aangevraagd? Ga terug naar je eigen land, roepen sommigen in koor.
En wie ben jij, zegt Jezus dan: maak jij dan nooit fouten, ben jij nooit in nood? Hoe weet jij zo goed hoe het hoort. Heb jij dan geen hulp nodig nu? Is het dan niet geweldig dat er mensen voor jou klaar staan? Mag jij niet steeds opnieuw beginnen?

Jezus bukt zich weer en schrijft, we weten niet wat. Het is een soort vergeving die we nauwelijks kennen. Niet de schaamte vergroten, maar bukken en buigen. Niet beschuldigen, maar buigen voor die ander. Niet hardvochtig zijn voor anderen en jezelf, maar bukken. Hij bukt en neemt de schuld weg. Dat is ontroerend, dat er iemand voor jou bukt als jij een fout hebt begaan.

Ten tijde van corona, waar we allemaal door gevangen zijn, is spreken over boete riskant.
We delen niet het geloof, dat we denken dat God ons dit virus heeft gestuurd voor onze zonden. Het evangelie van vandaag leert ons juist dat onze God juist niet beschuldigt, en vingerwijzend verwoordeelt. Hij haalt de beschuldigende aandacht van de veroordeling weg, en vraagt om inzicht, inzicht. Hij leert de vrouw en de menigte naar zichzelf te kijken. Hij leert hen niet 1 mens te beschuldigen van die ene zonde. Hij heft de cirkel van de zonde op. Laten wij dat ook doen.

Jezus bukt voor ons. Hij bukt zo diep dat hij later deze week zal sterven, precies om die reden.

Luisteren we nu ter bezinning naar het lied: soms breekt uw licht in mensen door.