Beelduitzending

Viering mee- of terug­kijken via ons YouTube kanaal.

Pastoraal ontmoeten

jitsi meetDigitaal, maandag om 10.30 uur. Klik op blauw balkje en doe mee.

Aanmelden vieringen

H3EHoe aan te melden voor de vieringen en nieuwe corona-maatregelen.

Kerkradio & video

kerkomroep

Viering live of uit archief kijken of luisteren.

Info Coronavirus

corona

Berichtgeving omtrent het Corona­virus en ONLINE vieringen.

Bemoediging

bemoediging

Pagina met teksten, tekeningen en foto's ter bemoediging in Coronatijd.

Lezingen: Jeremia 20:10-13; Mattheus 10:26-33

Wees niet bang, horen we vandaag Jezus zeggen. Makkelijker gezegd dan gedaan. De angst wordt bij velen juist gevoed in deze coronatijd.
Ik zelf was als kind al bang voor onweer, vooral in het bos. Die natuurexplosie voelt onheilspellend sinds er achter het kinderzitje waarin ik zat, een getroffen boom neerviel. Vanaf die tijd wil ik altijd snel naar huis. Dat voelt veilig en vertrouwd. Zoals het houvast aan de hand van mijn moeder.
Ook als ik een helling af moest fietsen waar grind en los zand lag greep de angst me aan. En wist ik niet hoe hard ik op de rem zou trappen om niet onderuit te gaan. Wat prompt toch gebeurde. Elk vertrouwen in mijn fietsvaardigheid verdween als sneeuw voor de zon.
Dat gevoel van angst komt ook nu bij een afdaling soms weer naar boven.
Zo kent ieder waarschijnlijk wel angstmomenten waarvan sommige heel diep ingrijpen in je leven. ‘Ik ben bang geweest’, zei pas nog een verpleegkundige

Angst voor bepaalde situaties, voor mensen die bedreigend overkomen, wiens manier van denken en doen almachtig lijkt, angst voor de ontwikkelingen in de wereld, voor bepaalde ideologische stromingen of voor natuurgeweld.
Maar angst is een slechte raadgever. Waar angst in je leven, in de samenleving, sterk naar boven komt verdwijnt het vertrouwen.
Je ziet mensen daarnaar zoeken. Wie spreekt de waarheid, kan ik vertrouwen?
Zonder vertrouwen kun je niet leven. Vertrouwen in leiders, in mensen waar je mee leeft, in collega’s op het werk, vertrouwen in je vriendenkring, vooral ook in jezelf.
Voor ons als gelovige mensen ook vertrouwen in de Eeuwige, in dat wat ons overstijgt, vaak niet te benoemen, soms voelbaar aanwezig.
Vertrouwen ligt immers ten grondslag aan de keuzes die je maakt op je levensweg. Wat is de bron van jouw, uw, mijn vertrouwen? Waar is dat vertrouwen op gebaseerd?

De profeet Jeremia wil de mensen in zijn tijd helpen. Tips geven om als volgeling van de Heer, Gods weg te gaan.
In zijn ogen lopen ze blindelings mee met hen voor wie eigen hachje, politiek en economisch gewin de boventoon voeren. Waarbij God zelf buiten beeld lijkt.
‘Wij kunnen het zelf’, klinkt het overal in hun stad. Herkenbaar ook in onze tijd. Jeremia waarschuwt ze voor die leefstijl. Zo vergeet het volk wie ze zijn.
Die leefstijl is niet goed voor medemensen en pakt slecht uit voor de wereld. Ze doen nog slechts wat voor hen zelf het beste uitpakt. Is het uit angst voor de tempelwachters en het Hof? Worden ze kuddedieren, bang voor bedreiging of represailles?
Jeremia voorziet een catastrofe. Waar is jullie vertrouwen op JHWH?
Het volk vindt dat hij slechts onheil brengt en noemt hem: ‘Ontzetting overal’. Ze willen hem snel uit de weg ruimen.Maar Jeremia weet waar hij voor staat en vertrouwt volledig op de Heer.

Wees niet bang ... zo horen we Jezus vandaag zeggen. een spreuk die 365x in de Bijbel staat. Voor elke dag eentje.
Jezus zegt dat precies als Hij de leerlingen op weg stuurt om zijn boodschap naar alle volken te brengen. En Hij weet als geen ander wat hen te wachten staat. ‘Ik stuur je als schapen onder de wolven’, klinkt vlak daarvoor. Iedereen weet nu weer wat wolven met schapen doen. Waarom dan toch die zin:‘Wees niet bang voor de mensen?’

De leerlingen zullen zich wel achter hun oor hebben gekrabd; net als wij nu.
En toch ... ‘niet bang zijn’ zegt Jezus niet om zich ervan af te maken, nee het is voor Hem gekoppeld aan het vertrouwen dat je in de loop van de tijd met Hem en zijn Vader hebt opgebouwd.
Vertrouwen dat je er, als mens, mag zijn.
Dat je de moeite waard bent met je mogelijkheden en met je beperkingen, dat je ervaart Gods schepsel te zijn en als zodanig gekend en bemind.
Dat wéét je toch lijkt Jezus daarmee te zeggen en Hij doelt niet op een weten met de rede maar met het hart.
(Je wéét toch ... dat de Eeuwige Vrede en licht is, ‘n oneindig gezicht dat ieder mens aanziet’)
Je wéét toch dat de Eeuwige je draagt, je leert vliegen en opvangt met zijn vleugels tot je zelf kan vliegen. Dat de Eeuwige verder kijkt dan de buitenkant, geduld heeft om in je binnenste te mogen kijken.
Loop op je levensweg, mensen, vanuit dat perspectief, tegemoet zoals Ik dat doe zegt Jezus eigenlijk.ga met open hart en open handen.
Laat zien dat je meer ziet dan de buitenkant, dat je de ander waardeert omdat ieder mens er mag zijn. Dat je in gesprek wil, ook als ze zich al zo lang afgewezen voelen.
En als het na al je pogen toch niet lukt om in gesprek te komen, de ander niet te benaderen blijkt, laat dan die plek achter en trek verder.
Mochten ze jou tóch bedreigen, macht over je willen ... wees dan niet bang.
Keer terug naar je basis en vertrouw op de veilige plek die je hebt bij God, wéét dat je niet ten onder zult gaan. Want niemand, zelfs geen mus, valt dood buiten Hem om.
Durven wij erop te vertrouwen dat God zo is? Dat alle haren op ons hoofd zijn geteld. Dat we meer waard zijn dan een zwerm mussen. Durven we vol vertrouwen vol onze hand in de zijne te leggen?
Daarmee is elke angst niet meteen weg maar we kunnen haar beter dragen, verdragen.
Moge dat ons meer en meer gegeven zijn. Om daarvan ook naar elkaar te getuigen op onze levensweg.

.